Ηλεκτρονική Επικοινωνία | Επιλογή Γλώσσας: EN | GR
Πληροφορίες Εταιρείας
Μέλη και Μετόχοι
Συνεργασίες
Ειδικά Προγράμματα
Συστήματα υπό
Διαχείριση
Νομοθεσία
Έρευνα Ικανοποίησης Πελατών

Η γνώμη σας μετρά! 

Οι πιο κάτω ερωτήσεις - σχόλια προέκυψαν από σχετική έρευνα ικανοποίησης των πελατών μας που διενεργήσαμε πρόσφατα μεταξύ των εταιρειών - Μελών μας.

Αν και είχαμε απαντήσεις από 250 περίπου εταιρείες και τα αποτελέσματα της έρευνας είναι αρκετά ικανοποιητικά για την GreenDotΚύπρου, θεωρούμε σημαντικό τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί που τίθενται από τους πελάτες μας να απαντιούνται ώστε οι πελάτες μας να γνωρίζουν καλύτερα τι κάνουμε και γιατί το κάνουμε.

Μέσα από την ανατροφοδότηση που παίρνουμε από τις έρευνες αυτές μπορούμε να διορθώσουμε ότι κάνουμε λάθος, ή να βοηθήσουμε με τις απαντήσεις μας να γνωρίζουν οι πελάτες μας τις επιλογές μας και τους λόγους που κάνουμε αυτές τις επιλογές. Δίνουμε μεγάλη σημασία στα αποτελέσματα αυτών των ερευνών και ελπίζουμε αντίστοιχα να έχουμε και το δικό σας αυξημένο ενδιαφέρον, ώστε να έχουμε τις απόψεις όσο το δυνατόν περισσότερων πελατών μας. 

Σχόλια – Παρατηρήσεις εταιρειών

Η Green Dot Κύπρου να είναι πιο κοντά στις εταιρείες και να επιλύει προβλήματα

Ο Οργανισμός προσπαθεί στο μέτρο του δυνατού να είναι κοντά στις εταιρείες. Πρακτικά φυσικά, το γεγονός ότι ο αριθμός των εταιρειών που εξυπηρετεί ο Οργανισμός σήμερα είναι 825 και αυξάνονται, δυσκολεύει σημαντικά την άμεση επαφή. Όσες όμως εταιρείες αποτείνονται κοντά μας όταν έχουν προβλήματα κάνουμε πάντα κάθε προσπάθεια να τις εξυπηρετήσουμε.

Να μπουν κάδοι ή άλλες κατασκευές ή πρέσες σε Μέλη και Μετόχους για τα δικά τους υλικά.

Στο θέμα αυτό έχουμε δώσει πολλές φορές τις εξηγήσεις που θεωρούμε ότι αιτιολογούν τις επιλογές μας. Εμείς θεωρούμε ότι παραμένουμε επίκαιροι και εκπληρώνουμε το ρόλο μας όταν καλύπτουμε τους στόχους ανάκτησης και ανακύκλωσης των επιχειρήσεων με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να επιλέγουμε από ποια σημεία μαζεύουμε υλικά και ποια υλικά μαζεύουμε ώστε να παραμένουμε αποδοτικοί στο έργο μας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει περίπτωση και εταιρείες μέλη μας να μην εξυπηρετούνται από τον οργανισμό ή να μην τους δίνουμε δωρεάν υποδομές για να εξυπηρετούνται. Όπως όλοι ξέρετε καλά ως επιχειρηματίες δεν υπάρχει τίποτα δωρεάν. Ότι σας δώσαμε «δωρεάν» θα το πληρώσετε πάνω στα τέλη σας. Θεωρούμε πιο σωστό λοιπόν ο καθένας να φροντίσει για τις ανάγκες του σε εξοπλισμό όπως το θεωρεί καλύτερα παρά να σας δίνουμε εμείς «δωρεάν» λύσεις που ίσως και να μην σας εξυπηρετούν.

Αρκετές εταιρείες έχουν κόστος για τη διαχείριση των δικών τους υλικών ενώ για κάποια υλικά δεν υπάρχουν λύσεις διαχείρισης.

Όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω για να είναι το Σύστημα πετυχημένο, πρέπει να διασφαλίζει ότι επιτυγχάνει τους στόχους του με το χαμηλότερο δυνατόν κόστος. Και για να το πετύχει αυτό πρέπει να κάνει τις πιο έξυπνες και οικονομικές επιλογές. Μια από αυτές τις επιλογές αφορά και επηρεάζει και τις Εταιρείες – Μέλη μας. Οι εταιρείες που συμβάλλονται μαζί μας δεν συμβάλλονται και δεν πληρώνουν τέλη για να μαζεύουμε κατ’ ανάγκη τα δικά τους απόβλητα συσκευασίες από την αυλή τους. Όταν κάνει λοιπόν σωστά η GreenDotΚύπρου τη δουλειά της, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι μια εταιρεία αν και είναι Μέλος τους Συστήματος, λόγω ιδιάζουσων συνθηκών (αποστάσεις, ποσότητες υλικών, τύποι υλικών), το Σύστημα δεν την εξυπηρετεί με συλλογή των συσκευασιών που παράγονται στην αυλή της, γιατί κάτι τέτοιο θα ανέβαζε το κόστος του Συστήματος για όλους τους συμμετέχοντες.

Όσον αφορά υλικά για τα οποία δεν υπάρχουν λύσεις διαχείρισης δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι είμαστε σε ένα νησί το οποίο δεν έχει μεγάλη βιομηχανική παραγωγή. Ως εκ τούτου κάποια υλικά είναι δύσκολο ή οικονομικά ασύμφορο να τα διαχειριζόμαστε. Ήδη φυσικά έχουμε δώσει τοπικές λύσεις σε δύσκολα υλικά όπως το γυαλί και πρόσφατα και το ξύλο. Κάνουμε προσπάθειες για να έχουμε μέσα στο 2012 και λύση για ανάκτηση ενέργειας από κάποια δύσκολα υλικά ώστε να ελαχιστοποιήσουμε τα υλικά για τα οποία δεν θα έχουμε καμιά λύση. Κάνουμε πάντως ότι καλύτερο μπορούμε από τις δεδομένες συνθήκες.

Να έχουμε χαμηλότερα τέλη για συσκευασίες φιλικές προς το περιβάλλον.

Το μοντέλο υπολογισμού των τελών μας είναι κοστοκεντρικό για κάθε υλικό και ως εκ τούτου σε κάποιο βαθμό αυτό γίνεται αφού υλικά που έχουν χαμηλό κόστος διαχείρισης, άρα είναι και πιο φιλικά συνήθως, έχουν και χαμηλότερα τέλη. Όμως στη διαμόρφωση του κόστους παίζουν και άλλα πράγματα ρόλο όπως το κόστος συλλογής, που για τα πιο ελαφριά υλικά είναι πιο υψηλό για παράδειγμα, οπόταν δεν είναι μόνο η φιλικότητα προς το περιβάλλον (που στη δική μας περίπτωση μεταφράζεται σε χαμηλό κόστος διαχείρισης), που παίζει ρόλο.

Να αυξήσουμε τις δυνατότητες παροχής των ειδικών σακουλιών και την πληροφόρηση για το που τα βρίσκει το κοινό.

Τα ειδικά σακούλια διατίθενται στα διάφορα σημεία πώλησης (υπεραγορές, άλλα καταστήματα, περίπτερα κ.λ.π.) σε όλη την Κύπρο και κυρίως σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα όπου χρησιμοποιούνται για τη συλλογή των υλικών από πόρτα σε πόρτα. Αυτό έχει επικοινωνηθεί ποικιλοτρόπως και πολλές φορές. Έχουμε κάνει πολλές προσπάθειες για να μπουν σε όσο το δυνατόν περισσότερα καταστήματα. Είναι γεγονός όμως ότι σε μικρότερα καταστήματα (π.χ. περίπτερα) είναι πιο δύσκολο να τα βάλεις στο ράφι. Σήμερα όμως υπάρχει μια καλή διασπορά του προϊόντος. Δεν είναι δύσκολο να τα βρει κάποιος άμα τα ψάξει.

Η GreenDotΚύπρου δεν κάνει τίποτε για τις εταιρείες. Τα τέλη που πληρώνουν είναι σαν ένα πρόστιμο αφού τίποτα δεν παίρνουν πίσω οι εταιρείες.

Αυτό δεν είναι πραγματικότητα. Οι εταιρείες συμβάλλονται με αυτό τον οργανισμό γιατί έχουν εκ του Νόμου, μια υποχρέωση για τη διαχείριση των συσκευασιών που τοποθετούν στην αγορά. Ήδη το 2010 η GreenDotΚύπρου κάλυψε για πρώτη φορά τους στόχους των επιχειρήσεων που συμβάλλονται μαζί της και ως εκ τούτου έχει προσφέρει τη νομική κάλυψη που ανέλαβε προς τις συμβαλλόμενες επιχειρήσεις. Πέραν τούτου, πιστεύουμε ότι και κοινωνικά και περιβαλλοντικά το έργο που επιτελούμε είναι σημαντικό για τον τόπο και την κοινωνία μας. Άρα θεωρούμε αυτή την κριτική άδικη. Τα τέλη συσκευασίας δεν αποτελούν πρόστιμο αλλά μια αναγκαία συνεισφορά των επιχειρήσεων για κάλυψη των εκ του Νόμου υποχρεώσεων τους για τις συσκευασίες.

Τα τέλη είναι ψηλά και χρειάζονται μειώσεις του κόστους.

Το καταλαβαίνουμε και το θεωρούμε φυσιολογικό όλοι (και εμείς) να θέλουμε όσο το δυνατόν πιο χαμηλά τέλη. Αυτός είναι ο στόχος μας και αυτή είναι η προσπάθεια μας. Ήδη με διάφορες ενέργειες σε διάφορα επίπεδα έχουμε πετύχει  μειώσεις κόστους της τάξης του ενός εκατομμυρίου περίπου ευρώ ανά έτος και οι ενέργειες μας σε αυτό τον τομέα είναι συνεχείς. Παρά ταύτα, τα τέλη μας δεν είναι πολύ διαφορετικά από παρόμοια συστήματα σε άλλες χώρες παρά το γεγονός ότι είμαστε σε μια μικρή νησιώτικη χώρα και οι κλίμακες και τα δεδομένα είναι δυσμενέστερα από άλλες χώρες στην ηπειρωτική Ευρώπη. Παρά ταύτα, στόχος μας είναι με την ωρίμανση του Συστήματος (σε 1-2 χρόνια από σήμερα) να μπορέσουμε να σταθεροποιήσουμε ή και να μειώσουμε τα τέλη μας αν η διεθνής αγορά των ανακυκλωσίμων υλικών μας το επιτρέψει.

Έπρεπε το κόστος να το μοιράζονται και οι Πολίτες.

Αυτό στην ουσία γίνεται. Οι πολίτες επωμίζονται το κόστος σε δύο επίπεδα. Πρώτον, με τα τέλη που οι εταιρείες καταβάλλουν και την αντίστοιχη προσθήκη των τελών πάνω στο κόστος και τελικά και πάνω στην τιμή των προϊόντων που οι εταιρείες πωλούν. Και δεύτερον, μέσω της συνεισφοράς που έχουν και οι τοπικές αρχές πάνω στο κόστος των προγραμμάτων ανακύκλωσης. Αυτό το ποσόν που συνεισφέρουν οι τοπικές αρχές καλύπτει το 20%  του κόστους των προγραμμάτων ανακύκλωσης, ενώ οι επιχειρήσεις καλύπτουν με τα τέλη τους το υπόλοιπο 80%.

Είναι άδικο το ελάχιστο τέλος των 250 Ευρώ που χρεώνονται οι μικρές επιχειρήσεις. Αυτό συμβαίνει γιατί οι μεγάλες επιχειρήσεις (το 10%) αποφασίζουν και για τις μικρές (90%) και είναι φυσικό αυτό να φαίνεται στις σχετικές αποφάσεις.

Το ελάχιστο ποσόν των 250 Ευρώ για τις μικρές εταιρείες, έχει οριστεί έτσι ώστε να αντικατοπτρίζει βασικά το διαχειριστικό κόστος που έχει το Σύστημα για να έχει μια εταιρεία ως μέλος του. Εάν δεν γινόταν αυτό, τότε θα υπήρχε επιδότηση των μικρών επιχειρήσεων από τις μεγάλες. Γιατί αν κάποια εταιρεία σου κοστίζει ετήσια 250 Ευρώ για να είναι μέσα στο Σύστημα και σου πληρώνει σε τέλη 100 Ευρώ ανά έτος, τότε τα 150 Ευρώ διαφορά θα πρέπει να τα πληρώσει κάποιος άλλος. Ως εκ τούτου, ο καθορισμός ελάχιστου ετήσιου τέλους για τις μικρές επιχειρήσεις είναι κατά τη γνώμη μας ένα πολύ δίκαιο μέτρο και δεν αποδεικνύει ότι μεροληπτούν οι μεγάλες εταιρείες εις βάρος των μικρών. Χωρίς αυτό το μέτρο θα συνέβαινε ακριβώς το αντίθετο.

Δεν νοιώθω ότι συμβάλλω στην επίτευξη των στόχων γιατί η GreenDotΚύπρου μαζεύει απλά κάποιες συσκευασίες για να καλύψει τους στόχους.

Όλες οι εταιρείες που συμμετέχουν στο Σύστημα συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων αφού στηρίζουν οικονομικά με τα τέλη που καταβάλλουν την όλη προσπάθεια. Δεν σημαίνει ότι επειδή η GreenDotΚύπρου πρέπει να επιλέγει ποια υλικά θα διαχειρίζεται ώστε να καλύψει τους στόχους ότι δεν επιτυγχάνεται ο ρόλος του Συστήματος ή ότι οι εταιρείες δεν πρέπει να νοιώθουν ότι συνεισφέρουν. Ο στόχος ανάκτησης των υλικών συσκευασίας είναι στο 50% των συσκευασιών και είναι φυσιολογικό η GreenDotΚύπρου να επικεντρώνεται στα υλικά που μπορεί να ανακτά πιο εύκολα και με το χαμηλότερο κόστος.

Χρειάζεται περισσότερη ενημέρωση στις επιχειρήσεις και κατ’ ιδίαν με επισκέψεις ή και ειδικές παρουσιάσεις. Να μη φαίνεται ότι αυθαίρετα λαμβάνονται αποφάσεις και επιβάλλονται.

Αναγνωρίζουμε την ανάγκη για συνεχή και έγκυρη ενημέρωση των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο Σύστημα. Για αυτό το λόγο από το 2009 δημιουργήσαμε το εξαμηνιαίο μας Newsletterκαι παράλληλα ετοιμάζουμε λεπτομερή Ετήσια Έκθεση η οποία πάει στις επιχειρήσεις-Μέλη μας. Πολύ πρόσφατα ανανεώσαμε και την ιστοσελίδα μας από την οποία με μια απλή εγγραφή μπορεί κάποιος να παίρνει αυτόματα κάθε μήνα ή κάθε δίμηνο τα νέα που αφορούν το Σύστημα και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα. Πολλές πληροφορίες τις αποστέλλουμε και με επιστολές απευθείας προς τα Μέλη του Συστήματος. Οι κατ’ ιδίαν επαφές δυστυχώς δεν μπορεί παρά να είναι περιορισμένες αφού έχουμε 3-4 άτομα στο προσωπικό που είναι σε επαφή με τις επιχειρήσεις, αλλά οι επιχειρήσεις είναι πλέον πάνω από 800 και είναι πολύ δύσκολο να υπάρχει συνεχής κατ’ ιδίαν επαφή. Όσον αφορά παρουσιάσεις, είναι κάτι που αξιοποιούμε συστηματικά αλλά δυστυχώς η συμμετοχή είναι περιορισμένη. Πρόσφατα είχαμε παρουσιάσεις σε όλες τις πόλεις στα τοπικά ΕΒΕ για να παρουσιάσουμε τα αποτελέσματα μας και τα νέα μας και η συμμετοχή από τις επιχειρήσεις ήταν της τάξης του 10-15%.

Να δημιουργηθεί ηλεκτρονική μηνιαία ή διμηνιαία εφημερίδα

Αυτό έχει ήδη διευθετηθεί. Στην νέα ιστοσελίδα μας μπορεί κάποιος να κάνει μια απλή εγγραφή στο Greenletterκαι θα λαμβάνει αυτόματα ηλεκτρονικό ενημερωτικό Δελτίο μηνιαία ή διμηνιαία με όλα τα νέα που θα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα την προηγούμενη περίοδο. Παράλληλα, θα συνεχίσει η έκδοση του εξαμηνιαίου μεγάλου ενημερωτικού μας Δελτίου που αποστέλλεται σε όλες τις επιχειρήσεις-μέλη του Συστήματος και όλα τα τεύχη του οποίου είναι διαθέσιμα και από την ιστοσελίδα μας.

Η GreenDotΚύπρου να δίνει συμβουλές και για τη διαχείριση επικίνδυνων υλικών ή συσκευασιών.

Μέχρι σήμερα η GreenDotΚύπρου δεν ασχολήθηκε ούτε ασχολείται με συσκευασίες με επικίνδυνο υπόλειμμα ή με επικίνδυνα υλικά. Αυτό ήταν αποτέλεσμα και του γεγονότος ότι δεν υπήρχαν σοβαρές δυνατότητες σωστής διαχείρισης αυτών των υλικών στην Κύπρο. Φαίνεται ότι τώρα προωθείται η δημιουργία κέντρου διαχείρισης επικίνδυνων υλικών και πρόθεση του κράτους είναι να ζητήσει και διαχείριση των συσκευασιών που έχουν επικίνδυνα υπολείμματα. Υπό αυτές τις συνθήκες, το πιο πιθανόν και η GreenDotΚύπρου να ασχοληθεί με αυτό το θέμα με στόχο την παροχή λύσεων προς τις επιχειρήσεις Μέλη της που έχουν τέτοιες συσκευασίες.

Γιατί δεν έχουν όλοι οι Δημόσιοι Οργανισμό περιλάβει το θέμα των περιβαλλοντικών υποχρεώσεων των Προσφοροδοτών στους διαγωνισμούς τους;

Αυτή είναι μια υποχρέωση στην οποία αυτοδεσμεύεται ο Δημόσιος Τομέας μέσα από την πρακτική των Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων που πρέπει να εφαρμόζονται με βάση Ευρωπαϊκή Οδηγία. Αν και έχει ετοιμαστεί Οδηγός για την εφαρμογή των Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων από το Τμήμα Περιβάλλοντος είναι γεγονός ότι αυτές δεν έχουν τύχει εφαρμογής σε όλο το Δημόσιο και ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Αρκετές υπηρεσίες όμως του κράτους τις εφαρμόζουν και αυτό μας βοηθά ιδιαίτερα. Πιέζουμε συνεχώς τις αρμόδιες αρχές να προωθήσουν την εφαρμογή των Πράσινων Δημόσιων Συμβάσεων και στους ημικρατικούς οργανισμούς και στις τοπικές αρχές.

Πρέπει να είναι υποχρεωτική η συμμετοχή των Δημοσίων Αρχών στην Ανακύκλωση.

Είναι αλήθεια ότι ένα κράτος που σέβεται τους Νόμους του πρέπει να είναι το πρώτο που τους εφαρμόζει. Παρά το γεγονός ότι αρκετές υπηρεσίες του κράτους ανακυκλώνουν, υπάρχουν και πολλές άλλες που δεν ανακυκλώνουν. Εμείς σε όλες τις περιοχές που καλύπτει το πρόγραμμα ανακύκλωσης προσπαθούμε να πείσουμε και τις υπηρεσίες του κράτους να ανακυκλώνουν. Να μην ξεχνούμε όμως και το γεγονός ότι και στο Δημόσιο άνθρωποι όπως όλοι μας εργάζονται με τις δικές τους νοοτροπίες και συνήθειες και αλλού βρίσκουμε ευαισθητοποιημένους λειτουργούς ενώ αλλού όχι.

Πρέπει όλες οι επιχειρήσεις να συμμετέχουν γιατί δημιουργούνται θέματα άνισου ανταγωνισμού. Πρέπει η GreenDotΚύπρου να πιέσει το κράτος και να υπάρχουν και κυρώσεις για τους παρανομούντες.

Είναι γεγονός ότι το ποσοστό των free-riders(εταιρείες που δεν τηρούν τη νομοθεσία) είναι σχετικά ψηλό στην Κύπρο (γύρω στο 15% υπολογίζεται). Αυτό φυσικά δεν είναι χαρακτηριστικό μόνο της Κύπρου γιατί ακόμη και σε χώρες, παλιά μέλη της Ε.Ε. που έχουν για χρόνια τέτοια Νομοθεσία, υπάρχει πρόβλημα free-riding της τάξης του 5-10%. Επιπλέον, στην Κύπρο εξαιρούνται από το Νόμο οι μικρές εταιρείες που τοποθετούν στην αγορά λιγότερο από 5 τόνους συσκευασίας ανά έτος. Ως εκ τούτου, οι μικρές εταιρείες που είναι εκτός δεν παρανομούν. Υπάρχει δηλαδή ένα ποσοστό του freeridingπου είναι νομικά εξαιρούμενο από αυτή τη διαδικασία. Για τις μεγαλύτερες εταιρείες που παρανομούν έγιναν και γίνονται πολλές ενέργειες από μέρους μας προς τις αρμόδιες αρχές για το θέμα αυτό. Ήδη μερικές εταιρείες έχουν τιμωρηθεί με εξώδικα για αυτό το λόγο ενώ αριθμός άλλων βρίσκεται υπό προειδοποίηση για λήψη νομικών μέτρων με αγωγές εναντίον τους από το κράτος. Παράλληλα, η ευρύτερη εφαρμογή των Πράσινων Δημοσίων Συμβάσεων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα θα βοηθήσει και αυτή στον περιορισμό των παρανομούντων.

Να περιορίσει η Green Dot Κύπρου τα φανταχτερά συνέδρια και εκδηλώσεις και να επικεντρωθεί περισσότερο στην ευαισθητοποίηση του κοινού.

Δεν θεωρούμε ότι γίνονται από την Green Dot Κύπρου φανταχτερά συνέδρια ή εκδηλώσεις απλά για να γίνονται. Ότι γίνεται για το κοινό εμπίπτει ακριβώς σε αυτή την προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού, το οποίο δεν ευαισθητοποιείται με μονοδιάστατες μόνο δράσεις αλλά με ένα σύνολο παρεμφερών δράσεων μέσα στις οποίες εντάσσονται και διάφορες εκδηλώσεις. Εκ των πραγμάτων λοιπόν, οργανώνονται Συνέδρια που έχουν ακριβώς αυτό τον σκοπό και όχι το ευρύτερο κοινό. Όλες όμως αυτές οι εκδηλώσεις γίνονται συνήθως και με τρίτες εταιρείες ως χορηγούς, άρα δεν επιβαρύνουν τα κόστη της Green Dot Κύπρου. Οι τρεις μεγάλες εκδηλώσεις του φετινού πρώτου εξαμήνου για παράδειγμα, που ήταν το Συνέδριο για τη Διαχείριση των Δημοτικών Στερεών Απορριμμάτων, το Φεστιβάλ Περιβάλλοντος και Ανακύκλωσης και οι Βραβεύσεις, ήταν όλες εκδηλώσεις που στηρίχθηκαν από χορηγούς σχεδόν για το 100% του κόστους τους. Σίγουρα και από αυτές τις εκδηλώσεις προκύπτει ευαισθητοποίηση του κοινού χωρίς μάλιστα κόστος για την GreenDotΚύπρου.

Να δίδονται κίνητρα σε εταιρείες που έχουν από την αρχή συμμετάσχει και έχουν βοηθήσει την Green Dot Κύπρου στην επίτευξη των στόχων της.

Αυτό είναι κάτι που μας απασχόλησε και μας απασχολεί. Κίνητρα φυσικά που θα αφορούσαν το ύψος των τελών που καταβάλλουν δεν μπορούν να δοθούν γιατί με βάση το Νόμο πρέπει να έχουμε κοινά τέλη για όλες τις επιχειρήσεις. Άλλη μορφή επιβράβευσης που επιχειρούμε να δώσουμε είναι μέσα από τις ετήσιες πλέον βραβεύσεις μας όπου μπορούμε να τιμήσουμε σταδιακά τις πρώτες και πρωτοπόρες επιχειρήσεις αυξάνοντας έτσι το goodwillτους μέσα στους καταναλωτές. Αντίστοιχα κάνουμε προβολή μέσα από κάθε μέσον που έχουμε και των εταιρειών που αναπτύσσουν κοινή δράση μαζί μας με ενέργειες και εκδηλώσεις για την ανακύκλωση στα πλαίσια της Εταιρικής Περιβαλλοντικής τους ευθύνης. Είμαστε πάντως ανοιχτοί σε εισηγήσεις για την περαιτέρω προβολή των πρωτοπόρων εταιρειών που μας βοήθησαν.

Πολλοί κάδοι βρίσκονται σε άθλια κατάσταση και σε ακατάλληλους χώρους. Πρέπει να υπάρχει ενημέρωση για το που είναι οι κάδοι.

Υπάρχουν συνολικά τοποθετημένοι 6,000 περίπου κάδοι σε όλη την Κύπρο για την ανακύκλωση. Με εξαίρεση τους κάδους γυαλιού που έχουν παντού την ίδια σημασία, οι κάδοι για το PMD και το χαρτί στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακας και Λεμεσού έχουν υποστηριχτικό μόνο ρόλο γιατί τα δύο αυτά ρεύματα στις τρεις επαρχίες συλλέγονται από πόρτα σε πόρτα από κάθε υποστατικό χωρίς να χρειάζονται οι κάδοι. Μόνο σε Πάφο και ελεύθερη Αμμόχωστο συλλέγονται μόνο από τους κάδους και το PMD και το χαρτί άρα είναι πιο σημαντικό να ξέρει ο κόσμος που βρίσκονται οι κάδοι. Στην ανανεωμένη ιστοσελίδα μας στην πρώτη σελίδα υπάρχει ειδικό εργαλείο εύρεσης, είτε των κάδων είτε των ημερών συλλογής σε κάθε περιοχή, έτσι ώστε εύκολα ο πολίτης να μπορεί να ενημερωθεί.

Η κατάσταση των κάδων ελέγχεται, καθαρίζονται και συντηρούνται με ευθύνη των εργολάβων συλλογής. Δεν είναι τέλεια η εικόνα αλλά προσπαθούμε να την βελτιώσουμε μέρα με τη μέρα. Γεγονός παραμένει όμως ότι πολλές φορές τα προβλήματα τα δημιουργούν και οι ίδιοι οι πολίτες που είτε καταστρέφουν κάδους, είτε αφήνουν υλικά ή και σκουπίδια έξω από τους κάδους κ.λ.π.. Ακόμη και η κακή τοποθέτηση των κάδων είναι πολλές φορές αποτέλεσμα αυθόρμητων μετακινήσεων των κάδων από πολίτες. Επίσης, οι πόλεις μας δεν έχουν υποδομές παντού για την τοποθέτηση των κάδων, έτσι πολλές φορές αναγκαζόμαστε για να εξυπηρετήσουμε υποστατικά να βάλουμε κάδους και σε σημεία που δεν είναι τα πιο ενδεδειγμένα (π.χ. σε πεζοδρόμια).

Να γίνεται ενημέρωση στα σχολεία γιατί τα παιδιά επηρεάζουν και τους γονείς τους.

Αυτό έγινε από την αρχή της προσπάθειας μας και συνεχίζει να γίνεται συστηματικά.

Για τον σκοπό αυτό δημιουργήσαμε πάρα πολύ ενημερωτικό υλικό με έντυπα, φιλμάκια, παιχνίδια κ.λ.π. ειδικά για τα σχολεία. Έχουμε εξοπλίσει όλα τα σχολεία στις περιοχές που καλύπτουμε με κάδους ανακύκλωσης. Συνεργαζόμαστε με πάρα πολλά οικολογικά σχολεία. Κάποια σχολεία έχουν εξοπλιστεί και με κάδους σε κάθε τάξη σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές. Όλο το ενημερωτικό μας υλικό για τα σχολεία υπάρχει στην ιστοσελίδα μας και είναι προσβάσιμο και στα παιδιά και στους εκπαιδευτικούς. Πρόσφατα δημιουργήσαμε το παιδικό παιχνίδι “RecyclingHero” με τη στήριξη της Marfin Laiki Bank που στόχο έχει να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά διασκεδάζοντας τα παράλληλα. Τέτοιες και άλλες ενέργειες θα συνεχίσουν να γίνονται και στο μέλλον αφού θεωρούμε τα παιδιά σημαντικό παράγοντα για την επιτυχία των προσπαθειών μας.

Χρειάζεται μεγαλύτερος έλεγχος σε ξενοδοχεία και άλλα επαγγελματικά υποστατικά γιατί εκεί χάνονται πολλές συσκευασίες.

Αυτό είναι ένα θέμα που μας απασχολεί ιδιαίτερα και έχουμε ασχοληθεί πολύ μαζί του. Αυτό φυσικά που μπορεί να μας βοηθήσει είναι η ενεργοποίηση των τοπικών αρχών της κάθε περιοχής αφού εμείς δεν μπορούμε να επιβάλουμε σε κάποιον να ανακυκλώνει. Προσφέρουμε τις υποδομές, τη συλλογή και την ενημέρωση αλλά μόνο οι τοπικές αρχές μπορούν να επιβάλλουν τη σωστή διαλογή των υλικών στην πηγή. Εκεί που έχουμε καλή στήριξη από τις αρχές έχουμε και καλά αποτελέσματα. Κάνουμε συνεχείς ενημερώσεις σε όλες τις πόλεις από υποστατικό σε υποστατικό και βοηθούμε όσο μπορούμε βελτιώνοντας και τους κάδους και τις άλλες υποδομές που τους προσφέρουμε. Πρόσφατα αναπτύξαμε συνεργασία και με μεγάλους Tour Operators του εξωτερικού οι οποίοι ενδιαφέρονται να βελτιώσουν το επίπεδο περιβαλλοντικής διαχείρισης στα ξενοδοχεία στα οποία φέρνουν τουρίστες και αυτή η συνεργασία φαίνεται να έχει αποτέλεσμα.

Να γίνει επέκταση των σχεδίων για να συλλέγονται και άλλα υλικά όπως ξύλο – μέταλλα – γυαλί.

Ξύλινες, γυάλινες και μεταλλικές συσκευασίες συλλέγονται ήδη από τα προγράμματα της Green Dot Κύπρου που καλύπτουν το 90% του πληθυσμού. Αν το ερώτημα αφορά άλλα ξύλα, μέταλλα και γυαλιά (π.χ. από οικοδομές), αυτά δεν είναι συσκευασίες και δεν περιλαμβάνονται στους στόχους της Green Dot Κύπρου.

Να μπουν και άλλοι κάδοι χαρτιού. Είναι είδος προς εξαφάνιση.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα έχουμε συλλογή χαρτιού και PMD μία φορά την εβδομάδα από σπίτι σε σπίτι. Ως εκ τούτου δεν χρειάζονται κάδοι για το χαρτί για τα σπίτια. Επιχειρήσεις που έχουν χαρτί μπορεί να εγκαταστήσουν δικούς τους κάδους και εμείς να τους συλλέγουμε. Στις επαρχίες που συλλέγουμε μόνο από κάδους όλα τα υλικά (Πάφος και ελεύθερη Αμμόχωστος αλλά και στις Κοινότητες), όπου έχουμε κάδους PMD έχουμε και κάδους χαρτιού.

 

Δεν συμβάλλω στην επίτευξη των στόχων της GreenDotΚύπρου γιατί δεν υπάρχει πρόγραμμα ανακύκλωσης στην περιοχή μου. Να επεκταθούν τα προγράμματα και στην ύπαιθρο.


Κάθε εταιρεία που συνεργάζεται με την GreenDotΚύπρου συμβάλλει στην επίτευξη των στόχων της GreenDotΚύπρου ανεξάρτητα αν είναι σε περιοχή που υπάρχει πρόγραμμα ανακύκλωσης ή όχι. Παρά ταύτα, ήδη η GreenDotκαλύπτει 22 Δήμους και 50 Κοινότητες με πληθυσμό 700,000 περίπου, δηλαδή το 90% του πληθυσμού. Αυτή η ανάπτυξη σε 4 χρόνια είναι μια σχετικά γρήγορη ανάπτυξη και θεωρούμε ότι είναι αρκετά ικανοποιητική. Φυσικά, ήδη μιλούμε και με άλλα συμπλέγματα Κοινοτήτων και σίγουρα σύντομα θα έχουμε επεκτάσεις του προγράμματος και αλλού.

Να γίνονται όσο το δυνατόν περισσότερα πράγματα ηλεκτρονικά και να μην αποστέλλονται κάρτες και ενημερωτικά σε χαρτί.

Αυτό είναι μια προσπάθεια που κάνουμε πολύ συστηματικά. Ειδικά στην επικοινωνία μας με τις 825 επιχειρήσεις που συνεργάζονται μαζί μας αλλά και με τις αρχές, επικοινωνούμε ως επί το πλείστον ηλεκτρονικά. Τόσο οι ετήσιες αναφορές μας όσο και τα ενημερωτικά μας δελτία αποστέλλονται ηλεκτρονικά. Τυπώνουμε μόνο όπου και όσο είναι απαραίτητο. Το ενημερωτικό υλικό όμως για το κοινό δεν μπορεί παρά πολλές φορές να είναι και έντυπο γιατί δεν έχει όλος ο πληθυσμός πρόσβαση σε ηλεκτρονικά μέσα, ούτε μπορούμε να έχουμε τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις όλου του κόσμου. Δίνουμε όμως μεγάλη έμφαση και στην ιστοσελίδα μας την οποία αναβαθμίσαμε πρόσφατα για να υπάρχει ευκολότερη πρόσβαση για όλους στις πληροφορίες για την ανακύκλωση.

Η συλλογή να γίνεται όπως τη συλλογή των σκυβάλων.

Σε Λευκωσία, Λεμεσό και Λάρνακα, η συλλογή του PMDκαι του χαρτιού γίνεται από σπίτι σε σπίτι (από το πεζοδρόμιο δηλαδή των σπιτιών), μια φορά την εβδομάδα. Μόνο το γυαλί πάει αποκλειστικά στους πράσινους κάδους με σχήμα καμπάνας. Άρα στις τρεις μεγάλες πόλεις όντως η συλλογή μας είναι σχεδόν όπως αυτή των σκυβάλων. Εξαίρεση αποτελούν οι Τουριστικές περιοχές και οι απομακρυσμένες Κοινότητες στις οποίες η συλλογή γίνεται μόνο από νησίδες με κάδους υλικών στους οποίους το κοινό πρέπει να μεταφέρει τα υλικά του.

Η Green Dot Κύπρου να πιέσει τις τοπικές αρχές για μείωση των φόρων των σκυβάλων αφού σημαντικές ποσότητες υλικών συλλέγονται πλέον από την Green Dot Κύπρου.

Αυτό γίνεται από την Green Dot Κύπρου αλλά η απόφαση επαφίεται στις ίδιες τις τοπικές αρχές. Πρέπει όμως εδώ να λεχθεί ότι και οι τοπικές αρχές συνεισφέρουν στα προγράμματα ανακύκλωσης. Τα τέλη που πληρώνουν οι επιχειρήσεις είναι κατά 20% περίπου μειωμένα λόγω της συνεισφοράς των τοπικών αρχών στα έξοδα του προγράμματος ανακύκλωσης. Ως εκ τούτου, παρά το ότι οι Τοπικές Αρχές έχουν εξοικονομήσεις από την ανακύκλωση έχουν και κόστος το οποίο περιορίζει τη δυνατότητα τους να προσφέρουν μειώσεις στους φόρους σκυβάλων. Επιπλέον, με τη λειτουργία των κέντρων διαχείρισης απορριμμάτων όπως αυτό της Κόσιης, τα κόστη απόρριψης που έχουν για τα σκύβαλα αυξάνονται δραματικά και θα τις αναγκάσει να αυξήσουν παρά να μειώσουν τα τέλη σκυβάλων στο εγγύς μέλλον.

Η Green Dot Κύπρου να συνεισφέρει στο να καθαρίσουν τα βουνά μας.

Αυτό είναι φυσικά εντελώς εκτός του σκοπού της Green Dot Κύπρου. Δεν μπορεί η Green Dot Κύπρου να ασχολείται με όλα τα περιβαλλοντικά θέματα. Παρά ταύτα, η διαχείριση και των συσκευασιών αλλά κυρίως των ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών αποβλήτων συνεισφέρουν εκ των πραγμάτων τα μέγιστα και στο να καθαρίσει η φύση μας από πολλά πεταγμένα απόβλητα αλλά και στο να περιοριστούν αυτές οι ασχήμιες στο μέλλον.

Χρειάζεται πιο τακτική συλλογή των υλικών για να μην θυμίζουμε τριτοκοσμική χώρα.

Η συχνότητα με την οποία συλλέγονται τα υλικά είναι πολύ πιο σύντομη από τις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες. Σε σύγκριση με το Βέλγιο για παράδειγμα όπου τα ρεύματα των υλικών είναι τα ίδια με τα δικά μας, το PMD συλλέγεται μία φορά κάθε δύο βδομάδες και το χαρτί μία φορά το μήνα. Στη δική μας περίπτωση η συλλογή και των δύο αυτών ρευμάτων γίνεται μία φορά την εβδομάδα. Δεν παραβλέπουμε τις διαφορετικές συνθήκες στις δύο χώρες (εξ’ ού και έχουμε υιοθετήσει πολύ πιο συχνή συλλογή), αλλά θεωρούμε ότι η όποια τριτοκοσμική εικόνα είναι αποτέλεσμα κακών νοοτροπιών που έχουμε ως κοινό στον τρόπο που βγάζουμε τα υλικά. 

Διαβάστε Επίσης

> Συνεργασία με υπόχρεους Οργανισμούς
> Συνεργασία με Διαχειριστές Απορριμμάτων
> Συνεργασία με Δημόσιες Αρχές
> Προσφορές
> Προμηθευτές κάδων ανακύκλωσης
Home
GreenPARK
GreenIVERSITY
GreenBlog
Διεύθυνση
Τσερίου 229, Τ.Κ 2047, Στρόβολος, Λευκωσία , Κύπρος
Ταχυδρομική διεύθυνση
Τ.Θ. 25463, 1310 Λευκωσία, Κύπρος
Γραμμή Kαταναλωτή
7000 0090
Τηλέφωνο
22 586 000
Τηλεομοιότυπο
22 586 001
Ηλεκτρονική Διεύθυνση
admin@greendot.com.cy