Ηλεκτρονική Επικοινωνία | Επιλογή Γλώσσας: EN | GR
Πληροφορίες Εταιρείας
Μέλη και Μετόχοι
Συνεργασίες
Ειδικά Προγράμματα
Συστήματα υπό
Διαχείριση
Νομοθεσία
Από το κοινό

 

Τι σημαίνει το σήμα ‘Green Dot’ που απεικονίζεται στις συσκευασίες;

Η παρουσία του σήματος Green Dot σε μια συσκευασία δηλώνει ότι έχει γίνει οικονομική συνεισφορά για τη συγκεκριμένη συσκευασία για την ανακύκλωση της σε ένα αδειοδοτημένο Σύστημα όπως αυτό της Green Dot Cyprus. Δεν υποδηλεί, ούτε πρέπει να συγχύζεται το σήμα ως ένδειξη ανακυκλωσιμότητας ή μη του υλικού. Είναι απλά μια ένδειξη ότι αυτός που τοποθετεί το προϊόν στην αγορά έχει φροντίσει να τηρεί τη σχετική νομοθεσία για τη διαχείριση των αποβλήτων συσκευασίας που παράγει.

Πότε θα συμβληθεί ο Δήμος/η Κοινότητα στον/στην οποίο/οποία κατοικώ με την Green Dot Cyprus;

Αυτό εξαρτάται από το χρονοδιάγραμμα ένταξης της συγκεκριμένης περιοχής με βάση τους σχεδιασμούς του Συστήματος καθώς και τη συμφωνία του Συστήματος με το Δήμο/την Κοινότητα που κατοικείτε.

Ποιες είναι οι κατηγορίες των υλικών που πρέπει να διαχωρίζω στο σπίτι μου;

Τα υλικά που πρέπει να διαχωρίζονται σε τρεις διαφορετικές κατηγορίες στο σπίτι είναι:

(α) Χαρτόκουτα και χαρτοκιβώτια (φαρμάκων, παπουτσιών, απορρυπαντικών, δημητριακών, οικιακών συσκευασιών κ.τ.λ.), και εφημερίδες, περιοδικά, διαφημιστικά έντυπα, χαρτί γραφείου.
(β) Γυάλινες συσκευασίες (μπουκάλια από μπύρες, αναψυκτικά, κρασιά, αλκοολούχα κ.τ.λ.) και βάζα (σάλτσες, γλυκαντικά, ξιδάτα, λαχανικά κ.τ.λ)
(γ) Διάφορες ελαφριές συσκευασίες
                  i Μπουκάλια διάφανα και χρωματιστά από πλαστικό τύπου ΡΕΤ(εμφιαλωμένο νερό, αναψυκτικά, γάλα κ.α)             
                  ii Πλαστικά δοχεία από HDPEκαι PE(απορρυπαντικά, καθαριστικά, σιαμπού, κ.τ.λ.)
                 iii Κονσερβοκούτια (ζαμπόν, κομπόστα, τόνοι, κονσέρβες διάφορες)
                 iv Τενεκεδάκια αλουμινίου (αναψυκτικά, χυμοί, μπύρες, καφέδες, energy drinks κ.τ.λ.)
                  v Χαρτόκουτα ποτών – tetrapak (χυμοί, γάλα, κρέμες, κρασί, καφέδες κ.τ.λ.)

Ποιες συσκευασίες δεν στοχεύει να μαζεύει το Σύστημα; Γιατί;

Οι ακόλουθες συσκευασίες δεν αποτελούν στόχο του Συστήματος και δεν θα πρέπει να αναμιγνύονται με τις τρεις κατηγορίες που αναφέρονται πιο πάνω:

(α) Πλαστικές συσκευασίες φαγώσιμων (γιαούρτια, βούτυρα, γαλακτοκομικά, έτοιμα γεύματα, δισκάκια για κατεψυγμένα, δισκάκια για κρέατα, κ.τ.λ.) και γενικά ότι συσκευασία περιέχει φαγώσιμα.
(β) Τσάντες, σακούλια, πλαστικά περιτυλίγματα όλων των ειδών (τσάντες σούπερμαρκετ, κουτιά ζυμαρικών, κουτιά μπισκότων, γλυκών, κ.τ.λ.)
(γ) Αλουμινόχαρτο, περιτυλίγματα από αλουμίνιο (σοκολάτων, τσίπς, γλυκών, κ.τ.λ.)
(δ) Χάρτινα περιτυλίγματα (περιτυλίγματα σοκολάτων, γλυκών, δώρων, κ.τ.λ) και χάρτινες τσάντες (δώρων, από καταστήματα, κ.τ.λ.)

Ο λόγος που δεν συλλέγονται αυτά τα υλικά είναι γιατί το Σύστημα επικεντρώνεται μόνο στη συλλογή υλικών που μπορούν εύκολα και αποδοτικά να ανακυκλωθούν. Η ξεχωριστή συλλογή και διαλογή κοστίζει και είναι οικονομικά ασύμφορο για όλους να συλλέγονται και να διαχωρίζονται υλικά που δεν μπορούν ή που δύσκολα ανακυκλώνονται.

Γενικά είναι πολύ σημαντικό οι συσκευασίες που συλλέγονται να είναι καθαρές από υπολείμματα τροφών και ποτών. Ειδικά με τις κλιματολογικές συνθήκες που έχουμε στην Κύπρο είναι πολύ σημαντικό από πλευράς υγειονομικής και από πλευράς αποφυγής των οσμών να καθαρίζονται οι συσκευασίες πριν αποθηκευτούν. Ιδιαίτερα οι συσκευασίες που περιέχουν χυμούς, γάλα, αναψυκτικά, αλκοολούχα, φαγώσιμα (μαρμέλαδα σε γυάλινα βάζα, σάλτσες σε γυάλινα βάζα, κ.τ.λ.) να πλένονται με καθαρό νερό πριν αποθηκευτούν ώστε να αφαιρούνται τα υπολείμματα των τροφών και ποτών.

Πώς συλλέγεται η κάθε κατηγορία συσκευασιών;

Ο τρόπος συλλογής εξαρτάτε από τον Δήμο ή την Κοινότητα που διαμένετε.

Αν μένετε σε αστικές και περιαστικές περιοχές η συλλογή γίνεται ως εξής:

(α) Τις χάρτινες συσκευασίες τις τοποθετείτε   στο καφέ σακούλι χαρτιού η σε χαρτοκιβώτιο ή δεμένες σε δέμα ή στα ειδικά καφέ κουτιά και τις αφήνετε στο πεζοδρόμιο  έξω από το σπίτι σας σε συγκεκριμένες μέρες που θα σας έχουν υποδειχθεί (μία φορά την εβδομάδα) για να συλλέγονται με απορριμματοφόρο όχημα.
(β) Τις γυάλινες συσκευασίες θα τις μεταφέρεται σε ειδικούς καλάθους που θα τοποθετηθούν σε διάφορα σημεία. Θα ενημερωθείτε όταν τοποθετηθούν τέτοιοι κάλαθοι στο Δήμο/την Κοινότητα σας για τη θέση τους.
(γ) Τις ελαφριές συσκευασίες τις τοποθετείτε στα ειδικά διάφανα σακούλια  τα οποία αφήνετε  έξω από το σπίτι σας σε συγκεκριμένες μέρες που θα σας έχουν υποδειχθεί (μία φορά την εβδομάδα ) για να συλλέγονται με απορριμματοφόρο όχημα.

Αν μένετε σε τουριστικές περιοχές και σε μη περιαστικές ή αστικές περιοχές πρέπει εσείς να μεταφέρετε τις συσκευασίες σας στις νησίδες ανακύκλωσης που υπάρχουν κοντά στην γειτονιά σας.

Γιατί είναι σημαντικό να κάνω σωστό διαχωρισμό των συσκευασιών;

Για να μπορούν να αξιοποιηθούν οι συσκευασίες πρέπει να είναι χωρισμένες ανά υλικό. Είναι σημαντικό οπωσδήποτε να μην αναμειγνύονται με φαγώσιμα απορρίμματα γιατί συνήθως καταστρέφονται και δεν μπορούν να αξιοποιηθούν. Αν οι συσκευασίες δεν διαχωρίζονται στο σπίτι, τότε το κόστος για τη διαλογή τους και την αξιοποίηση τους είναι πολύ ψηλότερο. Είναι λοιπόν σημαντικό ο κάθε πολίτης να βοηθά κάνοντας καλή διαλογή των υλικών στο σπίτι του γιατί διαφορετικά το κόστος διαχείρισης θα πολλαπλασιαστεί. Αυτό το κόστος διαχείρισης το πληρώνει τελικά ο ίδιος ο πολίτης αφού αυτό προστίθεται στις τιμές πώλησης των προϊόντων.

 

Πού πάνε οι συσκευασίες μετά τη συλλογή τους;

Οι συσκευασίες που συλλέγονται μόνες τους (π.χ. γυαλί) πηγαίνουν απευθείας σε εργοστάσια για ανακύκλωση.
Οι συσκευασίες που συλλέγονται ομαδικά (π.χ. χαρτί και ελαφρές συσκευασίες) πηγαίνουν σε ειδικά εργοστάσια διαλογής όπου διαχωρίζονται περεταίρω στις υποκατηγορίες του κάθε υλικού (π.χ. αλουμίνιο, λευκοσίδηρος, tetrapak, πλαστικά ΡΕΤ, κ.τ.λ.)
Τα υλικά αυτά μετά τη διαλογή τους μεταφέρονται επίσης σε εργοστάσια ανακύκλωσης στην Κύπρο ή στο εξωτερικό.

Τα πλαστικά έχουν πολλές κατηγορίες . Άλλες πρέπει να διαχωρίζονται και άλλες όχι. Πώς ξεχωρίζω αυτά τα δοχεία και τις μπουκάλες που πρέπει να διαχωρίζω;

Λόγω των πολλών κατηγοριών πλαστικών και της ανάγκης να ξεχωρίζουν όσα ανακυκλώνονται από τα υπόλοιπα, οι κατασκευαστές των δοχείων αυτών παγκόσμια εφαρμόζουν τακτική σήμανσης των δοχείων στην κάτω πλευρά αναγράφοντας συνήθως τον τύπο του πλαστικού από τον οποίο είναι καμωμένα. Έτσι, όταν κοιτάξετε από κάτω τα δοχεία θα δείτε συνήθως μία από τις ακόλουθες σημάνσεις:

1. PET
2. PE
3. HDPE
4. LDPE
5. PP
6. PS
7. PVC

 
Είναι πιθανόν κάποτε να δείτε το HDPEγραμμένο και ως PEHDκαι το LDPEγραμμένο και ως PELD. Σημαίνουν ακριβώς το ίδιο πράγμα.

Ακόμη ένας εύκολος τρόπος για να ξεχωρίζετε τις συσκευασίες από ΡΕΤ (συνήθως μιλούμε για τις φιάλες εμφιαλωμένου νερού, αναψυκτικών, χυμών, γάλακτος, energydrinksκ.τ.λ.), αφού αυτές δεν σημαίνονται πάντα από κάτω είναι ένα άλλο ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έχουν. Είναι τα μόνα πλαστικά δοχεία που στο κάτω μέρος τους τελειώνουν αν το προσέξετε σε μια κουκίδα.

Αντίθετα, όλες οι άλλες μπουκάλες και δοχεία από PE, HDPE, και LDPEτελειώνονται από κάτω με μια γραμμική συγκόλληση του υλικού.

Το Σύστημα στοχεύει να συλλέγει μόνο τις πρώτες τέσσερις κατηγορίες (PET, PE, HDPEή PEHD, LDPEή PELD) και όχι τις υπόλοιπες. Είναι σημαντικό να προσέχετε τι διαχωρίζετε.

Ποιος πληρώνει για την εφαρμογή του Συστήματος και την ανακύκλωση των υλικών;

Σε πρώτη φάση το κόστος λειτουργίας του Συστήματος καλύπτεται από τέλη που πληρώνουν οι εταιρείες που πωλούν τα συσκευασμένα προϊόντα. Πληρώνουν με βάση το βάρος και το υλικό των συσκευασιών που πουλούν τέλη στην GreenDotCyprusγια να εφαρμόζει το Σύστημα. Το κόστος από τα τέλη αυτά προστίθεται ως επί το πλείστον από τις εταιρείες στο κόστος των προϊόντων και μεταφέρεται στην τιμή των προϊόντων. Είναι τελικά λοιπόν ο πολίτης που πληρώνει το κόστος.

Όσο δεν γίνεται διαλογή των υλικών στο σπίτι, ή η διαλογή δεν είναι η σωστή, το κόστος του Συστήματος μεγαλώνει. Είναι λοιπόν προς το συμφέρον σου να συμμορφωθείς και να βοηθάς το Σύστημα κάνοντας σωστή διαλογή των υλικών στο σπίτι σου.

Γιατί είναι σημαντικό να συμμετέχω και εγώ στην ανακύκλωση;

Γιατί με την ανακύκλωση εξοικονομούμε πρώτες ύλες και ενέργεια, ενισχύουμε την οικονομία του τόπου και αναβαθμίζουμε την ποιότητα ζωής μας και συμβάλουμε στη διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας. Με την ανακύκλωση αποφορτίζουμε το περιβάλλον από μεγάλες ποσότητες οικιακών αποβλήτων και έτσι καθαρίζουμε το περιβάλλον για μας και τα παιδιά μας.

Γιατί πρέπει να διαχωρίζουμε στο σπίτι μας; Δεν υπάρχει αυτόματη τεχνολογία για διαχωρισμό των υλικών;

Ο διαχωρισμός των υλικών στην πηγή (στο σπίτι) είναι το πρώτο βήμα για να επιτύχουμε σωστή ανακύκλωση των υλικών. Αν και υπάρχει τεχνολογία και αυτοματισμοί για τη διαλογή ανάμεικτων αποβλήτων, η ποιότητα των υλικών αν δεν διαχωριστούν στο σπίτι είναι πολύ χαμηλότερη και αρκετά υλικά αχρηστεύονται και δεν μπορούν να ανακυκλωθούν.

Γιατί στο ρεύμα του PMD αναμειγνύονται διάφοροι τύποι υλικών;

Για να είναι πιο απλό το Σύστημα συνδυάζονται κατηγορίες υλικών σε ένα ρεύμα γιατί διαφορετικά θα υπήρχαν πολλά διαφορετικά ρεύματα και δεν ήταν πρακτική η συλλογή των υλικών. Αφού υπάρχουν τα εργοστάσια διαλογής τα υλικά του ρεύματος του PMDδιαχωρίζονται σε υποκατηγορίες στα εργοστάσια και μετά προωθούνται στις μονάδες ανακύκλωσης.

Γιατί συλλέγονται τα περισσότερα υλικά από σπίτι σε σπίτι και όχι με νησίδες κάδων ανακύκλωσης;

Οι εμπειρίες στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουν δείξει ότι η συλλογή από σπίτι σε σπίτι αποδίδει περισσότερα και καλύτερης ποιότητας υλικά από τις νησίδες ανακύκλωσης. Επιπλέον η προσπάθεια είναι το Σύστημα συλλογής να είναι όσο το δυνατόν πιο φιλικό προς τον Πολίτη περιορίζοντας όσο γίνεται τις αλλαγές στην καθημερινότητα του.

Γιατί τα ρεύματα του χαρτιού και του PMD συλλέγονται από σπίτι σε σπίτι ενώ το γυαλί όχι;

Το ρεύμα του γυαλιού από μόνο του θα ήταν οικονομικά ασύμφορο να συλλέγεται από σπίτι σε σπίτι γι’ αυτό έχουν μπει κάδοι τύπου καμπάνα σε κάθε γειτονιά για τη συλλογή του.

Δεν είναι επίσης δυνατόν να συνδυαστεί το γυαλί στη συλλογή του με άλλα υλικά γιατί σπάζει και δημιουργεί προβλήματα στα άλλα υλικά και μεγάλη δυσκολία στη διαλογή του.

Γιατί το Σύστημα συλλέγει μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες υλικών συσκευασίας και όχι όλες τις συσκευασίες (π.χ. δεν συλλέγονται οι τσάντες που παίρνουμε από την υπεραγορά);

Υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες συσκευασιών που είτε λόγω του τύπου τους, είτε λόγω των ποσοτήτων που παράγονται, είναι πιο εύκολο και πιο οικονομικά αποδοτικό να ανακυκλώνονται από άλλες. Σε αυτές τις κατηγορίες συσκευασιών που είναι και οι μεγαλύτερες ποσότητες στοχεύει το Σύστημα.

Που μπορώ να μάθω περισσότερες πληροφορίες για τις μέρες και ώρες συλλογής στην περιοχή μου;

Μέσα στο φάκελο με το ενημερωτικό υλικό που διανέμεται στην αρχή του προγράμματος από σπίτι σε σπίτι υπάρχουν οι σχετικές πληροφορίες. Αν δεν τις έχετε πάρει μπορείτε να επικοινωνήσετε με την τοπική σας αρχή, η με τα γραφεία της Green Dot Κύπρου για να ενημερωθείτε.

Πως αξιοποιούνται τα υλικά που διαχωρίζει ο πολίτης στο σπίτι του;

Τα υλικά μετά τη συλλογή τους μεταφέρονται σε ειδικά εργοστάσια διαλογής που έχουν κατασκευαστεί γι’ αυτό τον σκοπό. Εκεί διαλέγονται σε υποκατηγορίες για να μπορούν να ανακυκλωθούν. Μέρος των υλικών απορροφάται από την τοπική αγορά, ενώ μέρος τους εξάγεται σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στο εξωτερικό.

Τι πετυχαίνουμε με την ανακύκλωση;

 • Με ένα τόνο ανακυκλωμένου γυαλιού εξοικονομούμε ενέργεια αντίστοιχη με 135 λίτρα πετρελαίου
 • Με την ανακύκλωση ενός τόνου χαρτιού σώζουμε τη ζωή 17 δέντρων
 • Για να φτιαχτεί ένα αλουμινένιο κουτί χρειάζεται τόση ενέργεια όση για να ακούσουμε ραδιόφωνο για 4 ώρες ή να δούμε τηλεόραση για 3 ώρες
 • Καθαρίζουμε το περιβάλλον από το πλαστικό αφού το πλαστικό χρειάζεται 450 χρόνια για να αποσυντεθεί στην φύση

 

Από Υπόχρεες Εταιρείες

Τι είναι οι βασικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζεται για τα Συλλογικά Συστήματα;

Μια εταιρεία που επιλέγει να συμβληθεί με Συλλογικό Σύστημα Διαχείρισης Συσκευασιών πρέπει να γνωρίζεται ότι: 

 1. Το συλλογικό σύστημα εκπροσωπεί πολλούς υπόχρεους οργανισμούς
 2. Πρέπει να είναι βάση του Νόμου μη κερδοσκοπικός οργανισμός
 3. Υποβάλλει λεπτομερή επιχειρησιακό σχεδιασμό στις αρμόδιες αρχές και αδειοδοτείται για εξαετή περίοδο
 4. Αναλαμβάνει συλλογική υποχρέωση επί του συνόλου των συσκευασιών που τα μέλη του τοποθετούν στην αγορά (η συσκευασία όμως δεν έχει πλέον ταυτότητα)
 5. Αναπτύσσει συλλογικές και μεγάλου μεγέθους δράσεις ικανές να επιτύχουν τους στόχους ανάκτησης και ανακύκλωσης που αναλαμβάνει εκ μέρους των μελών του
 6. Η συμμετοχή στο Συλλογικό Σύστημα Διαχείρισης προϋποθέτει καταβολή εισφοράς στο σύστημα από όλες τις εταιρείες μέλη
 7. Όταν το μέλος καταβάλει την εισφορά του προς  το Συλλογικό Σύστημα τότε ΑΠΑΛΛΑΣΣΕΤΑΙ από οποιανδήποτε ευθύνη διαχείρισης συσκευασιών και η ευθύνη διαχείρισης μεταφέρεται στο Συλλογικό Σύστημα

 

Πώς μπορείτε να εκπληρώσετε την υποχρέωση σας για ανάκτηση χρησιμοποιώντας Ατομικό Σύστημα Ανάκτησης;

Μια εταιρεία που επιλέγει να αναπτύξει Ατομικό Σύστημα Διαχείρισης Συσκευασιών πρέπει να:

 1. Αποδεικνύει στο κράτος ότι εφαρμόζει σύστημα εγγυοδοσίας 
 2. Καταθέτει στην αρμόδια αρχή στοιχεία που αφορούν την περιγραφή τους συστήματος που εφαρμόζει όσο αφορά στόχους και μεθόδους, την τεχνική και οικονομική υποδομή που διαθέτει για την εφαρμογή τους συστήματος και λεπτομέρειες του τρόπου λειτουργίας για να διαπιστωθεί η δυνατότητα συμμόρφωσης του με τους νόμους
 3. Καταβάλλει εγκεκριμένο τέλος το ύψος του οποίου αντιστοιχεί με το διοικητικό κόστος εξέτασης της αίτησης 
 4. Αποδεικνύει ότι τα ανακυκλώσιμα υλικά που συλλέγονται καταλήγουν για ανακύκλωση σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου

Συγκεκριμένα θα πρέπει να κάνετε έναν λεπτομερή κατάλογο με τις συσκευασίες για την οποίες είστε Υπόχρεοι. Στη συνέχεια πρέπει να έρθετε σε επαφή με όλους τους πελάτες σας για να εξακριβώσετε τι κάνουν με τη συσκευασία σας μόλις χρησιμοποιηθούν τα προϊόντα σας. Θα πρέπει επίσης να συλλέξετε και να ανακτήσετε τα απόβλητά σας που αποσυσκευάζονται μόνοι σας ή μέσω άλλων συνεργατών σας και να τα διαθέσετε για ανακύκλωση σε αδειοδοτημένους διαχειριστές αποβλήτων συσκευασίας.

Μετέπειτα πρέπει να συγκρίνετε αυτές τις δύο ροές των πληροφοριών όπως περιγράφονται πιο πάνω για να εξασφαλίσετε ότι επιτυγχάνετε τα ποσοστά που ορίζονται από το νόμο. Τα ποσοστά ανάκτησης είναι σήμερα στο 50% και ανακύκλωσης στο 25% του συνόλου των υλικών συσκευασίας που κάθε επιχείρηση τοποθετεί στην αγορά. Επιπρόσθετα θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι ανακυκλώνεται τουλάχιστον το 15% κάθε υλικού συσκευασίας που τοποθετείτε στην αγορά.

Πρέπει να επαναλάβετε αυτήν την άσκηση κάθε έτος.

Η εκπλήρωση αυτών των υποχρεώσεων μπορεί να αποδειχθεί πολύ χρονοβόρα και με ιδιαίτερα ψηλό κόστος, ειδικά εάν θα το κάνετε οι ίδιοι.

Ποια είναι η υποχρέωση των οργανισμών για Ανάκτηση και Ανακύκλωση των συσκευασιών τους;

Ο Νόμος επιβάλλει συγκεκριμένες υποχρεώσεις προς τις υπόχρεες επιχειρήσεις για τις συσκευασίες που τοποθετούν στην αγορά, στις ποσοστώσεις που αναφέρονται πιο κάτω:

Μέχρι την 31 Δεκεμβρίου 2005:

Πρέπει να ανακτάται τουλάχιστον το 50% και να ανακυκλώνεται το 25% του συνολικού βάρους των υλικών συσκευασίας που κάθε εταιρεία τοποθετεί στην αγορά με ελάχιστο ποσοστό ανακύκλωσης 15% ανά υλικό συσκευασίας.

Ενώ από την 1η Ιανουρίου 2013, τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

Πρέπει να ανακτάται τουλάχιστον το 60% των συνολικών συσκευασιών που εισάγονται στην αγορά τους και να ανακυκλώνεται το 55% του συνόλου των συσκευασιών. Τέλος, η νέα νομοθεσία θέτει υψηλούς αλλά και διαφορετικούς στόχους ανακύκλωσης για κάθε υλικό συσκευασίας, οι οποίοι παρουσιάζονται πιο κάτω.

Είδος Υλικού

Στόχος

Γυαλί

60%

Χαρτί

60%

Μέταλλο

50%

Πλαστικό

22%

Ξύλο

15%

Συνολικός Στόχος

55%

 

Αυτό σημαίνει ότι κάθε υπόχρεα επιχείρηση έχει υποχρέωση να ασχοληθεί με τη διαχείριση κάποιων ποσοτήτων κάθε τύπου συσκευασίας που τοποθετεί στην αγορά και να αποδείξει ότι το πράττει με σωστές και διακριβωμένες μεθόδους κάθε έτος.


Πιο συγκεκριμένα,

Οι υποχρεώσεις σας ως υπόχρεος συσκευασίας προς το Κράτος είναι οι ακόλουθες:

Εάν τοποθετείτε κάτω των 5 τόνων συνολικής συσκευασίας στην αγορά ανά έτος τότε έχετε υποχρεώσεις πληροφόρησης προς τις Αρχές (Υπηρεσία Περιβάλλοντος)

Εάν τοποθετείτε άνω των 5 τόνων συνολικής συσκευασίας στην αγορά ανά έτος έχετε τόσο υποχρέωση πληροφόρησης προς τις Αρχές (Υπηρεσία Περιβάλλοντος) άλλα και υποχρέωση ανάκτησης και ανακύκλωσης των συσκευασιών σας με βάση τα πιο πάνω ποσοστά.

Εν συντομία, πώς να εκπληρώσετε την υποχρέωση πληροφόρησης σας;

Οι υπόχρεοι οργανισμοί για τη συσκευασία πρέπει να παρέχουν στοιχεία αριθμούς στην κυβέρνηση σχετικά με τον όγκο των συσκευασιών που τοποθετούν στη Κυπριακή αγορά και να αποδεικνύουν τον τρόπο με τον οποίο έχουν λάβει την απόδειξη ότι η συσκευασία τους έχει ανακτηθεί και ανακυκλωθεί. Μία φορά το χρόνο, πρέπει να υποβάλλουν αυτές τις πληροφορίες στο Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και ειδικά στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος.

Είμαι επιχείρηση Υπόχρεος Συσκευασίας;

Με βάση το Νόμο (Ν32(Ι)/2002) υπόχρεοι οργανισμοί είναι:

 1. Εταιρείες που παράγουν και συσκευάζουν ή φροντίζουν να συσκευάσουν τρίτοι για λογαριασμό τους (με συσκευασία ουδέτερη ή που φέρει το όνομα τους) αγαθά με σκοπό να τα εμπορευτούν στην Κυπριακή αγορά,
 2. Εταιρείες που εισάγουν συσκευασμένα αγαθά με σκοπό να τα εμπορευτούν στην Κυπριακή αγορά, 
  Εταιρείες που εισάγουν συσκευασμένα αγαθά με σκοπό να τα χρησιμοποιήσουν για δική τους χρήση (πρώτες ύλες, ανταλλακτικά μηχανήματα και εξοπλισμός κ.α.), 
 3. Εταιρείες που ως διακινητές (υπεραγορές, εμπορικά καταστήματα) συσκευάζουν ή φροντίζουν να συσκευάσουν τρίτοι για λογαριασμό τους αγαθά με το δικό τους όνομα (private label) με σκοπό να τα εμπορευτούν στην Κυπριακή αγορά,
 4. Εταιρείες που χρησιμοποιούν συσκευασίες διευκόλυνσης, είτε χωρίς όνομα (μάρκα) ή με το δικό τους όνομα. Αυτού του είδους η συσκευασία χρησιμοποιείται στο σημείο που η υπηρεσία προσφέρεται στους καταναλωτές ή τους χρήστες, σε συνάρτηση με την παροχή των αγαθών ή των υπηρεσιών. Σε αυτή την κατηγορία εμπίπτουν για παράδειγμα το χαρτί περιτυλίγματος, οι χάρτινες ή άλλες σακούλες ψωμιού, τα κουτιά της πίτσας, οι τσάντες υπεραγορών και άλλων εμπορικών καταστημάτων, οι τσάντες που δίδονται σε εκθέσεις και άλλα shows κ.α., 
 5. Εταιρείες που προσφέρουν δωρεάν συσκευασμένα αγαθά ως μέσον προώθησης ή ως δείγματα.

Διαβάστε Επίσης

> Από Υπόχρεες Εταιρίες
> Από Διαχειριστές Απορριμμάτων
Home
GreenPARK
GreenIVERSITY
GreenBlog
Διεύθυνση
Τσερίου 229, Τ.Κ 2047, Στρόβολος, Λευκωσία , Κύπρος
Ταχυδρομική διεύθυνση
Τ.Θ. 25463, 1310 Λευκωσία, Κύπρος
Γραμμή Kαταναλωτή
7000 0090
Τηλέφωνο
22 586 000
Τηλεομοιότυπο
22 586 001
Ηλεκτρονική Διεύθυνση
admin@greendot.com.cy